Prima Casa exclusiv in lei ar putea incetini si mai mult piata imobiliara

Data 20/09/2013

Programul-pilot Prima Casa finantat exclusiv in lei pare o greutate in plus pe umerii pietei imobiliare, care de câtiva ani oricum schioapata. Analistii pun problema ieftinirii masive a locuintelor, sau dimpotriva, scoaterea de la vânzare a acestora. Toate bancile s-au aliniat la creditarea in lei pentru Prima Casa, dar problema este ca vânzatori si cumparatorii ar trebui sa treaca la gândirea preturilor in lei, dupa ce in ultimii 23 de ani piata imobiliara din România nu a fost nici un moment in moneda nationala. Aceata este considerata o problema foarte serioasa de catre jucatorii pe piata imobiliara, din moment ce românii nu percep un pret al locuintei in lei, convertindu-l automat in euro. Asadar, negocierile se vor purta in euro in continuare, desi tranzactiile vor fi in lei.

"Noi, dupa 1989, am avut piata in dolari si dupa aceea in euro. Mentalul colectiv nu percepe un pret al locuintei in lei, ci il converteste automat in euro. Trecerea la lei nu se face usor. Negocierea se va face intre cumparator si vânzator in continuare in euro. Vor fi diferente de curs de la intentia de cumparare si pâna la finalizarea tranzactiei, in care ori vânzatorul va lasa la pret ori cumparatorul va mai adauga bani", estimeaza un specialist imobiliar.

Perspective sumbre In conditiile creditarii in lei, care ramâne, deocamdata, mai scumpa decât cea in euro, programul Prima Casa va incetini, iar piata imobiliarelor resimte acest lucru din plin. “Piata vânzarilor de locuinte s-a prabusit. Practic, fata de prima jumatate a anului, numarul tranzactiilor s-a redus acum la jumatate. Cele mai cautate sunt locuintele cu preturi pâna la 30.000 de euro”, spune Florin Popovici, administratorul Agentiei APOLLON si prim-vicepresedinte al Consiliului Superior al Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare. Popovici spune ca piata se misca foarte slab, iar in urmatorii cinci ani ar putea avea o cadere si mai importanta, fiindca lumea nu mai are bani.

In orasul nostru se face prea mult comert si aproape nimeni nu mai produce nimic. Se mai construieste câte ceva, precum blocurile de pe Vadul Bistritei, lânga podul Serbanesti, pe strada Prieteniei, pe Neagoe Voda, dar apartamentele se vând greu. Case nu se ridica prea multe deodata, ci doar in masura in care se si vând”, mai spune Popovici.

 

 

 



Ne puteti contacta pe