• Fii PARTENER Apollons
  • <h2 class=''slider-title''>APOLLONS a lansat oferta de Black Friday ! </h2> - <a href=''http://blog.apollon.ro/black-friday''>VEZI OFERTAI</a>

Cadastru OCPI Bacau

Cadastrul reprezinta un plan obligatoriu de evidenta tehnica, economica si juridica prin care se realizeaza identificarea, inregistrarea, masurarea si delimitarea pe harti si planurile cadatrale a tuturor terenurilor sau suprafeteleor construite (apartamente, spatii comerciale, industriale, birouri, depoztare, etc).

Fara dosarul cadastral nu se poate realiza nici o vanzare a unui imobil. Daca imobilul a fost dobandit dupa 1 iulie 1999 si exista un plan cadastral, nu mai este nevoie de realizarea altuia.

Documentatia cadastrala se intocmeste numai de catre un inginer cadastral specializat. Acesta efectueaza masuratorile cadastrale ale imobilului si intocmeste un dosar cu documentatia necesara pe care il depune la Oficiu de cadastru si publicitate imobiliara.

Durata de obtinere a cadastrului este de aproximativ de la 30 la 45 de zile, dar pentru achitarea unei taxe de urgenta aceasta se poate reduce la 10 zile.

Costurile pentru inctomirea cadastrului pot varia in functie de locatia si suprafata imobilului.

Actele necesare pentru intocmirea cadastrului sunt:

  • Actele de proprietate ale imobilului (Contract de Vanzare-Cumparare, Proces verbal de Predare-Primire in cazul in care imobilul a fost cumparat de la stat, Sentinta Civila, Certificat de Mostenitor, Act de donatie,etc.) – in doua copii din care una legalizata.;
  • Certificat Fiscal pentru Cadastru si Intabulare;
  • Acte de indentitate ale proprietarului/proprietarilor – in doua copii;
  • Cerere tip completata si semnata de proprietar – pusa la dispozitie de expertul autorizat;
  • Declaratie privind limitele proprietatii pentru care se executa masuratorile – pusa la dispozitie de expertul autorizat;
  • Cerere de inregistrare in Cartea Funciara – pusa la dispozitie de expertul autorizat.

EXPERTI CADASTRISTI AUTORIZATI ANCPI din Bacau

DESPRE INTABULARE
Dreptul de proprietate este pe deplin recunoscut de orice autoritate a statului si este opozabil fata de terti prin inscrierea sa in cartea funciara si intabularea dreptului de proprietate. Nici un imobil nu se poate instraina fara intabulare.

Aceasta se obtine de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara de catre un delegat imputernicit de notar sau de catre un expert autorizat. De regula aceasta se obtine odata cu dosarul cadastral.

Radierea dreptului de proprietate se face in temeiul actului care exprima consimtamantul proprietarului la stingerea lui (contract de vanzare cumparare, donatie, etc) sau a drepturilor viagere care se sting prin moarte titularului lor. Odata incheiat contractul de vanzare cumparare al unui imobil, notarul care a autentificat acest act, va obtine in termen de 15 zile gratuit intabularea pentru noul proprietar.

Legea nr.7/1996 a cadastrului si a publicitatii imobiliare este reglementata prin Ordinul Ministerului de Jusitie nr.2371/1997 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a birourilor de carte funciara ale judecatoriilor.

Conform acestei legi, fiecarui imobil (teren cu sau fara constructie) i se va atribui un numar cadastral pe baza caruia se va face in viitor identificarea lui.

Orice intabulare a unui contract de vanzare-cumparare (echivalentul transcrierii in Registrul de inscriptiuni si transcriptiuni imobiliare) trebuie precedata de deschiderea Cartii funciare.

Deschiderea cartii funciare nu este conditionata de o vanzare, dar se realizeaza cel mai adesea in aceasta situatie.

Atribuirea numarului cadastral se face pe baza unor planuri intocmite de proiectanti autorizati

Lucrarea pentru deschiderea Cartii funciare are urmatoarele etape:

1.Un proiectant autorizat, va realiza planul apartamentului, planul de incadrare in zona a blocului si Memoriul tehnic justificativ referitor la toate apartamentele din bloc si la spatiile cu alta destinatie. Avizele necesare se obtin de la Oficiul de Cadastru, Geodezie si Cartografie

2. Se intocmeste un set de copii legalizate dupa actul (actele) de propriatate.

3. Se legalizeaza o copie dupa certificatul fiscal eliberat in ultimele 30 de zile (originalul se utilizeaza l notar, cu ocazia vanzarii).

4. Se intocmeste o cerere (in 2 exemplare) din parte Asociatiei de proprietari (locatari), semnata si stampilata de Administrator, prin care se solicita deschiderea Cartii funciare colective si atribuirea numprului cadastral.

5. Se intocmeste o cerere personala (in 2 exemplare) prin care se solicita deschiderea Cartii funciare individuale. Desi termenul legal de obtinere a incheierii de intabulare este de pana la 60 de zile, practic acesta este de 7-10 zile. Daca deschiderea Cartii funciare se face cu ocazia vanzarii, atunci obligatia deschiderii acesteia revine cumparatorului, dupa semmarea contractului de vanzare-cumparare la notariat, vanzatorului revenindu-i obligatia de realiza planurile cadastrale si de a obtine certificatul fiscal de la Directia fiscala si Certificatul de sarcini de la Judecatorie. Prima vanzare a unui apartament intr-un bloc de locuinte poate solicita un consum destul de mare de resurse financiare si de timp, dupa aceea insa o vanzare se va putea face mult mai repede, pe baza unui certificat fiscal si a extrasului de carte funciara, certificate care se pot obtine intr-un timp relativ scurt.

Dupa deschiderea Cartii funciare colective (a blocului), cu ocazia vanzarii unui alt apartament, nu vor mai fi necesare planul de incadrare in zona si memoriul tehnic justificativ.

 

 

Ne puteti contacta pe