5 Motive de Top Sa Lucrezi cu Un Agent Imobiliar

Data 24/02/2021

 

Cumparatorii si vanzatorii se afla de partile opuse ale gardului atunci cand vine vorba de imobile. Ceea ce unul incearca sa realizeze este adesea diametral opus fata de ceea ce celalalt vrea sa obtina. Cumparatorul, de obicei, vrea sa puna mana pe proprietate la costul cel mai redus, in timp ce vanzatorul doreste sa obtina cea mai buna oferta. Cu toate acestea, ambii au in comun telul final: incheierea tranzactiei. 

Ambele parti pot beneficia substantial in urma deciziei de a lucra cu un agent imobiliar care sa ii asiste, dar motivele lor pot fi diferite. 

1 ~ Totul se reduce la Bani...

Luati in seama urmatoarele daca va ganditi sa va listati singur proprietatea pentru vanzare. Bineinteles, doriti sa obtineti cel mai bun pret pentru proprietatea dumneavoastra si poate credeti ca veti atinge acest tel daca nu aveti de dat comision. Dar, contrar asteptarilor, un studiu realizat in 2017 a indicat ca vanzarile directe de catre proprietari au inregistrat cu 30% mai putin profit decat tranzactiile finalizate cu ajutorul unui agent. In plus, probabil va trebui sa platiti comision oricum in cazul in care cumparatorul este reprezentat de un agent. Comisionul agentului cumparatorului este de obicei parte din intelegere.

2 ~ Atentie la Detalii 

Este posibil sa va simtiti depasit/a cand vine vorba de intelesul si revizuitul multiplelor acte necesare unei tranzactii imobiliare, dar este esential sa stiti toate detaliile, indiferent daca vindeti sau cumparati. Doar un contract poate sa aiba pana la 10 pagini, ca sa nu mentionam multele alte documente legale fara de care nu se poate finaliza tranzactia.

Din fericire, un agent va fi mult mai familiar cu toata aceasta briocratie. Daca inca va ganditi sa salvati bani, unele greseli sau omisiuni cand vine vorba de toate aceste documente va pot costa la fel de mult sau chiar mult mai mult decat comisionul agentului pe care incercati sa-l evitati.

3 ~ Confidentialitate & Intimitate a Datelor si Datorie Fiduciara 

Agentul dumneavoastra imobiliar va are spatele, indiferent daca sunteti cumparator sau vanzator. Agentii au ceea ce este cunoscut sub numele de responsabilitate "fiduciara" fata de clienti. Ei sunt legal obligati sa puna cele mai bune interese ale clientilor pe primul loc. 

Aceasta datorie ofera un standard foarte ridicat de confidentialitate si intimitate a datelor. In pozitia de cumparator, chiar doriti sa oferiti cele mai intime detalii financiare unui proprietar care nu are nicio obligatie legala sa pastreze confidentialitatea informatiilor primite? Acelasi lucru se aplica si viceversa. Agentul dumneavoastra ar sti daca informatiile solicitate sunt rezonabile si cum trebuie gestionate.

4 ~ Agentii stiu la ce sa se uite 

Cumparatorii au, in general, o idee fixa cand vor sa cumpere / inchirieze o locuinta, incepand cu numarul de camere pana la alti factori pe care acestia ii considera vitali. De aceea, probabil v-ati simti destul de confortabil sa va cautati singuri o locuinta avand deja in minte aceasta lista de criterii. Dar, agentul dumneavoastra va fi alert in legatura cu problemele la care poate nu v-ati gandit. Un agent va recunoaste posibilele probleme care exista / pot aparea si va va propune care este cea mai buna modalitatea de abordare. Din nou, aceasta experienta a agentului va poate salva o suma importanta de bani pe care ati fi obligati sa o cheltuiti in viitor. 

De cealalta parte, in pozitia de vanzator, stiti orientativ ce suma doriti sa primiti pe imobil, dar este acel pret rezonabil? Modalitatea de a afla cu certitudine este sa identificati alte vanzari care pot fi direct comparate pentru a va confirma daca sunteti in intervalul corespunzator de pret sau nu. Agentii imobiliari pot face analize comparative de piata si in somn. Aceste analize necesita foarte mult timp si informatii la care poate nu aveti acces, dar, cu siguranta, agentul va dispune si de detaliile si de cunostintele necesare pentru a incepe de unde trebuie aceasta analiza si a trage concluziile potrivite. 

5 ~ Abilitati Superioare de Negociere 

S-ar putea sa nu fiti "rechini" in negociere daca din intamplare nu sunteti avocat, mediator, reprezentant sindical... sau agent imobiliar. Amintiti-va de datoria fiduciara pe care agentul o are fata de dumneavoastra. Este treaba agentului dumneavoastra sa va obtina cel mai bun pret pentru imobilul dumneavoastra sau cea mai buna oferta de cumparare / inchiriere.

Agentii sunt instruiti sa negocieze bine, chiar si daca doar din experienta, tocmai de aceea stiu ce functioneaza si ce nu. Majoritatea au tehnici pe care le-au incercat si perfectionat de-a lungul timpului si, cel mai important, ei nu sunt implicati emotional, insemnand ca ratiunea va prima. In schimb, dumneavoastra, avand o miza emotionala la mijloc, e posibil sa fiti dispus/a sa platiti mai mult decat este necesar fara sa va dati seama. Lucrand cu un agent care va va impiedica sa va "aruncati", veti economisi bani. 

Concluzia

Henry Ford a spus odata ca dovedesti ca esti mai destept decat altii atunci cand angajezi oameni care sunt mai destepti decat tine. Trucul este sa recunoasteti cand aveti nevoie de ajutor si sa gasiti persoana potrivita. 



Ne puteti contacta pe